I Karlskrona ville kyrkan flytta ut påskmässan på Stortorget – men planerna har nu stoppats. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Polisen stoppade kyrkans påskplan – nej till mässa på torget

Uppdaterad
Publicerad

Om en vecka stundar påsken men det kommer inte bli som vanligt i år. När risken för smittspridning är hög i länet tvingas kyrkan tänka om. I Karlskrona ville kyrkan flytta ut påskmässan på Stortorget – men planerna har nu stoppats.

Karlskrona-Aspö pastorat planerade för en utomhusmässa på påskdagen, på Stortorget i Karlskrona. Men polisen stoppade planen. Det blir för svårt att kontrollera antalet personer som närvarar, menar polisen, eftersom alla sammankomster med mer än 50 personer är förbjudna.

Åtgärder i kyrkan

Prästen Ann-Louise Trulsson har förståelse för polisens beslut, och menar att påskmässan då får hållas inomhus i Fredrikskyrkan. Där har pastoratet

Corona i Blekinge
Ann-Louise Trulsson, präst i Karlskrona-Aspö pastorat. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

fått vidta en del andra åtgärder. Bland annat har vinet tagits bort från nattvarden, och stolarna i Fredrikskyrkan är placerade med glesare mellanrum.

– Under dessa omständigheter behöver vi mer utrymme, säger hon.

Fredrikskyrkan är öppen varje dag för de som är oroliga i dessa coronatider.

– Vi finns tillgängliga för den som behöver frid eller vill tända ett ljus för någon, säger Ann-Louise Trulsson.

Pastoratet kommer även att hålla i en stadsvandring på långfredagen, både i Karlskrona och på Aspö.

Ronneby pastorat

Kyrkoherde Gunnel Alvhäll i Ronneby konstaterar att påskdagen brukar vara välbesökt. Men i år går det inte att sikta så högt, menar hon.

– Vi måste tänka oss för. Det är ju inte så roligt att säga till någon att ”nu är det fullt”.

Körerna är inte med i samma utsträckning, och pästen måste sprita händerna innan han ger ut vindoppat bröd till nattvardsgästerna. För kyrkoherden känns det viktigt att inte ställa in påskens gudstjänster.

– Jag tror faktiskt det är viktigt att vi håller gudstjänsterna. Vi vill inge hopp i en kristid. Men vi tar självklart det här på största allvar.

Karlshamn-Trensums pastorat gör på liknande sätt, även Jämshögs församling. Men där hålls ingen mässa med nattvard.

Sölvesborg: ”De längtar hit”

Sölvesborgs församling har plockat ur körerna från gudtjänstsprogrammen och vaktmästaren ser till att antalet inte överskrider 50 personer ihop med personalen.

Församlingen håller inte längre i mässor och nattvard, det är helt enkelt för att undvika risk då de flesta som kommer till kyrkan tillhör en riskgrupp.

– Vi kanske är de enda de träffar på hela veckan. De kanske har barnen på långt håll, då ringer de istället för att ha nån att prata med. Det fungerar bra tycker jag, men de längtar hit, berättar Marie Nygårds från församlingen.

Drabbar även fredagsbönen

Coronaviruset har även hindrat Blekinges muslimer från att samlas till fredagsbön. I vanliga fall samlas upp mot 400 personer men nu träffas enstaka församlingsmedlemmar.

Enligt P4 Blekinge kan Karlskronamoskén snart stängas ner helt på grund av smittan.

– Så länge som den här sjukdomen finns så behövs det, säger Abboud Sleiman, böneledare och styrelsemedlem i moskén till radion.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Corona i Blekinge

Mer i ämnet