Foto: SVT

Kyrkans hemliga plan: kräva ansvar av tidigare chefer

Publicerad

Kyrkorådet i Karlskrona samlas i morgon för ett extrainsatt möte – med en punkt på dagordningen:

Utreda om två tidigare chefer kan ställas till ansvar för församlingens ekonomiska krisläge.

Planerna har gjorts upp i största hemlighet.

I morgon, onsdag, samlas ledamöterna i kyrkorådet för att ett nytt extrainsatt möte med anledning av den granskningsrapport som biskop Johan Tyrberg presenterade i Karlskrona i februari i år. Rapporten, som tog sin utgångspunkt i det ekonomiskt skenande renoveringsarbetet med Fredrikskyrkan, innehöll skarp kritik mot såväl kyrkopolitiker som mot flera av de tidigare chefer som tagit avgörande beslut.

Den här gången ska kyrkorådet, enligt vad SVT Nyheter Blekinge erfar, ta ställning till om den tidigare kyrkoherden Pamela Garpefors och den tidigare kanslichefen Per Gustafsson i efterhand ska ställas till svars för miljonrullningen.

Krisen i Karlskronakyrkan

Men initiativet är känsligt och politikerna i kyrkorådet har gemensamt beslutat att hålla agendan för mötet hemlig.

– Vad mötet ska handla om? Vi ska slutföra diskussionen kring granskningsrapporten. Sedan får vi fundera på om vi ska besluta om några direkta åtgärder, säger ordförande Gerthie Olsson (S).

Kommer ni att besluta om åtgärder mot två tidigare chefer?

– Inte vad jag vet.

Skyddsombudet vill se konsekvenser

Enligt uppgift till SVT har frågor ställs till jurister vid Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation och det är svaret därifrån som blir vägledande för hur kyrkorådet går vidare med frågan och om chefernas hantering av kyrkans pengar ska dras till arbetsdomstolen.

Också vikarierande kyrkoherde Eva-Karin Lindgren är förtegen om vad onsdagens möte ska behandla.

– Ja är tyvärr förhindrad att berätta det. Det är inget offentligt möte.

Ulf Larsson, skyddsombud i stadsförsamlingen, har tidigare sagt att personalen saknar förtroende för kyrkorådet – och han menar att de anställda fortfarande förväntar sig att politikerna tar ansvar.

– Ingenting har förändrats i sak sedan rapporten blev känd och vi förutsätter nu att det blir tydliga konsekvenser för alla som bär ansvar.

SVT Nyheter Blekinge har sökt Pamela Garpefors för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Karlskronakyrkan

Mer i ämnet