Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kyrkopolitikern Birger Wernersson (S) hoppade till i tv-soffan när han såg nyheten om de upptäckta skelettdelarna bakom Ramdala kyrkogård. Foto: SVT

Kyrkopolitiker rasar efter kraniefyndet: ”Kan skada förtroendet för kyrkan”

Uppdaterad
Publicerad

Efter att stiftledamoten Birger Wernersson (S) såg nyheten om skelettfynden bakom Ramdala kyrkogård, reagerar han nu på pastoratets hantering. Han vill att de undersöker händelsen så att samma misstag inte sker igen.

– Det är fruktansvärt makabert, säger han.

Det var i lördags som Ramdalabon Andreas Ogenblad upptäckte lårben, revben och flera kranier strödda på marken, endast någon meter från sin tomtgräns. När kyrkopolitikern Birger Wernersson (S) såg reportaget på SVT reagerade han starkt.

Han vill nu att pastoratet ska utreda hur det har gått till vid grävningen av de gamla gravarna och menar att riktlinjerna bör ses över även om de säkert stämmer.

– När man gräver en grav kan det komma upp kvarlevor, då är det väldigt noga att de sorteras och läggs i den vigda jorden igen. Men här vet ingen när det hände. Det är ju det värsta, att man inte kan lägga tillbaka kvarlevorna i rätt grav, säger han. 

Kan skada förtroendet för Svenska kyrkan

Behöver man vara orolig för att man ska hamna bakom slänten på kyrkogården efter döden?

– Jag förstår om de anhöriga känner sig oroliga. Jag tror absolut att den här händelsen kan komma att skada förtroendet för Svenska kyrkan, säger Birger Wernersson.

SVT Nyheter Blekinge har även i dag sökt Jämjö pastorat, men Linda Allwood som är präst i Ramdala församling vill inte ställa upp på en intervju utan hänvisar till sitt tidigare uttalande hon gjort i SMS.

– Den jord som blir över samlas upp och kan ibland röras om av väder och vind. Våra vaktmästare kontrollerar regelbundet att inga bendelar har kommit i dagen, men så har nu hänt ändå och det är naturligtvis olyckligt. Vi kommer att se över våra rutiner, skriver Linda Allwood i SMS:et.
 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här visar han upp det makabra fyndet – granne med kyrkan hittade kranier Foto: Henrik Friberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer