Träkrucifixet i Carl Gustafs kyrka vandaliserades. Foto: Karlshamn-Trensums pastorat

Kyrkor stängs efter skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Kyrkorna i Karlshamn, Hällaryd och Åryd stängs tills vidare.

Anledningen är en man som besökt Carl Gustafs kyrka och bland annat förstört ett krucifix.

Det var i måndags som mannen klev in i kyrkan och slog sönder ett krucifix, tände ljus och började röka.

– Mannen uppträdde inte hotfullt, men bröt loss kristusfiguren från krucifixet på altaret, säger Marie Louise Svensson Wickström, kyrkogårds- och fastighetschef i Karlshamn-Trensums pastorat.

Efter att mannen lämnat kyrkan efter att väktare och polis larmats, återvände han och började stöka igen, efter det togs beslutet att stänga samtliga kyrkor i pastoratet samt Hvilans gravkapell.

– Mannen rökte och fimpade en del cigaretter i kyrkan och andra gången han kom hit började han hålla på med belysningen inne i kyrkan, säger Marie Louise Svensson Wickström.

Väktare och polis tillkallades återigen och mannen omhändertogs.

Stor högtid

Beslutet att stänga samtliga kyrkor i pastoratet togs tillsammans med kyrkoherde Henrik Lindén.

– Av säkerhetsskäl vågar vi inte hålla kyrkorna öppna för spontana besök den närmaste tiden. Det känns speciellt tråkigt när vi står inför Allhelgonahelgen, säger Marie Louise Svensson Wickström.

Besökare som vill besöka någon av kyrkorna kommer att kunna göra det.

– Vi kommer att sätta upp anslag med kontaktuppgifter till våra kyrkvaktmästare på de olika kyrkorna, säger Marie Louise Svensson Wickström. Det går bra att ringa dem och få tillträde till kyrkorna på det sättet.

Händelsen är polisanmäld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.