Philippa Magnusson, tävlingsledare, Rid- och Körsällskapet Sporren. Foto: SVT

Hästsverige intar Bräkne-Hoby i sommar

Publicerad

Andra helgen i augusti arrangeras Lag-SM i fälttävlan av Rid- och Körsällskapet Sporren i Bräkne-Hoby. Arrangörerna räknar med ungefär 250 starter under tävlingen.

– Det är jättestort för oss med många starter, så för oss är det absolut det största vi gjort, säger Philippa Magnusson som är tävlingsledare.

Att arrangera en så stor tävling ställer stora krav på klubben. Det ska bland annat finnas gäststallar, parkeringplatser så det räcker till alla tävlande.

– Att få allt att snurra så effektivt som möjligt och få plats med alla boende och hästar det tror jag blir det svåraste, säger Philippa Magnusson.

Lag-SM i fälttävlan är för den breda massan som håller på med sporten, för eliten går SM några veckor senare i Segersjö utanför Örebro.

Tävling i tre dicipliner

I fälttävlan tävlar man i tre dicipliner; dressyr, hoppning och terrängprov. Dressyrprovet ska visa att hästen är lösgjord, lydig, lugn och i harmoni med sin ryttare. Hoppprovet ska visa att hästen efter ett krävande dressyrprov har kvar sin villighet, energi ochlydighet och slutligen terrängprovet som prövar hästens snabbhet, uthållighet, mod och hoppförmåga över fasta hinder i terrängen.

Ny paddock

I den nybyggda paddocken kommer det att finnas tre dressyrbanor, men för att kunna använda den befintliga terrängbanan har det krävts en del arbete.

– Vi har utvecklat den till en-stjärnig nivå och till SM har vi fått ytterligare en del mark där vi kommer att utöka banan så den blir lite längre. Det är en trevlig bana med många olika typhinder, säger Philippa Magnusson.

Som tävlingsledare är Philippa Magnusson ansvarig för hela tävlingen och att allt ska fungera under tävlingsdagarna den 10 och 11 augusti.

– Det är blandade känslor – mestadels roligt, men sedan känner jag att det kommer att ta mycket tid och bli mycket jobb.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.