I Blekinge var överdödligheten lägre än riksgenomsnittet. Foto: SVT Grafik

Fler dog i Blekinge 2020 – men snittet lägre än riket: ”Flest döda på nyårsafton”

Publicerad

I Blekinge var överdödligheten fyra procent 2020, vilket var lägre än riksgenomsnittet. Anledningen till den låga överdödligheten tros vara den låga smittspridningen jämfört med många andra regioner.

Det är Statistiska centralbyrån som sammanställt de preliminära dödstalen för 2020. Blekinge sticker ut i statistiken som en av de regioner med lägre överdödlighet än riksgenomsnittet.

– Blekinge har inte drabbats lika hårt av det här coronaåret som många andra regioner. Under våren gick smittan nästan obemärkt förbi i regionen om man tittar på antalet dödsfall, säger Tomas Johansson, statistiker på Statistiska centralbyrån.

Två kommuner sticker ut

Sölvesborg och Olofström sticker ut då det dog färre personer i kommunerna 2020 jämfört med genomsnittet för 2015-2019. Sölvesborg sticker ut mest med 7 procent lägre dödlighet jämfört med snittet för de föregående fem åren.

– Det har varit ett ganska normalt år för Sölvesborg om man tittar till antalet dödstal. Där var en topp i maj och juni men i och med de annars låga dödstalen påverkade inte toppen den totala dödssiffran, säger Tomas Johansson.

Hur 2021 blir för Blekinge när det gäller överdödlighet är ännu höljt i dunkel.

– Den dagen då det dog flest var nyårsafton. Dödstalen gick upp under december så vi får se hur det blir under inledningen av 2021, avslutar Tomas Johansson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.