Arkivbild från 2017 när Läkarbilen började rulla i västra Blekinge.

Läkarbilen får regionens patientsäkerhetspris

Uppdaterad
Publicerad

Läkarbilen i Blekinge tilldelas regionens patientsäkerhetspris, för särskilda insatser under coronapandemin.

Region Blekinge presenterade i dag att det blir Läkarbilen som får regionens patientsäkerhetspris i år.

Läkarbilen är en satsning för att kunna göra läkarinsatser för äldre och sköra patienter i det egna hemmet eller särskilda boendet.

Läkarbilen har fått utökad bemanning till följd av coronapandemin för att hålla beredskap dygnet runt.

– Genom att tilldela verksamheten patientsäkerhetspriset vill vi visa vår uppskattning och uppmärksamma läkarbilens goda insatser för att säkra våra allra sköraste patienters vård och behandling under detta speciella år, säger Kjell Ivarsson, hälso- och sjukvårdsdirektör.

Se prisutdelningen i klippet ovan

FAKTA: Läkarbilen

  • Läkarbilen finns över hela länet och bygger på samverkan mellan Region Blekinge och kommunerna.
  • Syftet är att kunna göra läkarinsatser för äldre och sköra patienter i det egna hemmet eller särskilda boendet, insatser som tidigare bara kunde göras vid vårdcentralen eller på Blekingesjukhuset.
  • Ett hembesök med läkarbilen kan bokas när en sjuksköterska i kommunen eller personal vid patientens vårdcentral ser ett behov av läkarbesök.
  • Läkarbilen består i dag av fem läkare, en sektionsledare, en medicinsk sekreterare och två av verksamhetscheferna för de vårdcentraler som drivs av Region Blekinge.
  • Själva läkarbilen är en vanlig personbil med Region Blekinges logotyp. Den utrustning läkaren behöver ryms i bagaget.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.