Foto: TT

Läkare missade patients höga hormonvärden

Publicerad

Patienten sökte för trötthet och orkeslöshet, men fick svaret att alla provsvar såg bra ut. Men det visade sig att patienten hade förhöjda sköldkörtelvärden, vilket läkaren inte brytt sig om att behandla.

Inspektionen för vård och omsorg riktar nu kritik mot en vårdcentral i länet, efter att en läkare inte följt upp en patients höga värde på ett hormon som påverkar sköldkörteln.

Patienten sökte för trötthet och orkeslöshet och lämnade blodprover, men fick svaret att allt såg bra ut. Först fem månader senare, när patienten sökte för andra besvär hos en annan läkare, kom frågan om patienten inte fått någon behandling för sina höjda sköldkörtelvärden.

Värdena fanns alltså registrerade, men varken information eller behandling för värdena hade givits till patienten.

Vårdcentralen får ni kritik från Inspektionen för vård och omsorg, IVO, för att inte ha följt upp patientens sköldkörtelvärden, vilket kan ha varit det som gav trötthetsbesvären.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer