Karlskrona stadbibliotek har satt ett maxbelopp per bok på sina e-böcker. Foto: TT

Lån av e-böcker – en populär men dyr historia

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att efterfrågan ökat på e-böcker har flera av länets kommuner infört restriktioner för vad en e-bok får kosta. Populära boktitlar väljs därför bort på grund av de höga priserna.

Exempelvis har Karlskrona stadbibliotek satt en gräns på max 20 kronor per bok, vilken är vad en billig e-bok kan kosta. Populära och nya titlar kan kosta flera hundra kronor att låna ut.

– En bok kan kosta till exempel 300 kronor, och skulle den hyras ut en gång per dag skulle det på ett år kosta oss 109 000 kronor för bara den boken, säger bibliotekschefen Tiffany Bovin.

Kostar 82 000

Efterfrågan ökar hela tiden och därför ökar Karlskrona stadsbibliotek gränsen för hur många e-böcker de köper in.

– Tidigare hade vi en gräns på 68 000 kronor per kvartal som vi nu höjt till 82 000 kronor, säger Tiffany Bovin.

Tiffany Bovin, bibliotekschef på Karlskrona stadbibliotek. Foto: SVT

Står för tre procent

E-böcker har funnits sedan 1970-talet, men då mest som speciallitteratur. Det var först tjugo år senare som tekniken gjorde det enklare att överföra tryckta medier till läsvänliga format på läsplatta.

I dagsläget står e-böckerna för knappt tre procent av bibliotekslånen på svenska folkbibliotek – men kostar betydligt mer än så.

Se klippet ovan för att höra bibliotekschefen berätta om E-böcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.