Hör Tomas Enegren, verksamhetschef, berätta om varför kön ringlar sig lång utanför vårdcentralen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Efter bokningshaveriet: Långa vaccinköer utanför vårdcentralen

Uppdaterad
Publicerad

Kön ringlar lång utanför vårdcentralen i Vedeby med äldre som vill få sin första dos coronavaccin. Enligt verksamhetschefen beror det på att regionens bokningssystem inte fungerar.

Bokningssystemet för vaccinering mot covid-19 skulle varit klart för flera månader sedan. Men bokningen via 1177 fungerar inte som den ska.

Vårdcentralen i Vedeby har 400 doser vaccin på plats och har därför valt att själva kalla alla över 75 år – som får köa för sin vaccindos.

– Pfizers vaccin mot covid-19 håller i fem dagar. Gör vi inte så här får vi slänga vaccinet, säger Thomas Enegren, verksamhetschef.

Vakter på plats

Vårdcentralen har uppmanat sina patienter att inte ställa sig i kön om den är för lång, utan vädjar att komma vid tider då den är kortare. Både för att folk ska slippa stå och vänta men också för att minska risken för smittspridning.

Det finns också vakter på plats för att säkerställa avstånden.

– Det är inte farligare att stå här än i kön till Maxi eller Systembolaget. Men vi har vakter som försöker se till så att avstånd hålls, säger Thomas Enegren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.