Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anneli Svensson är chef på Trafikverkets förarprov i Karlskrona. Foto: Konrad Olsson/SVT

Trafikverket: ”Köerna hade inte behövt vara så långa”

Publicerad

Precis som i fjol har pandemin lett till längre väntetider för den som vill boka körkortsprov. Trafikverkets Anneli Svensson har inte upplevt liknande köer tidigare men säger att enstaka tider dyker upp.

Anneli Svensson har jobbat på Trafikverkets förarprov i Karlskrona sedan drygt åtta år tillbaka och säger att de alltid haft köer men inte på det vis som råder nu. Hon berättar att de jobbar aktivt för att lägga om prov vid avbokningar för att minska luckor men även genom genom nyanställningar och övertid.

– Vi vet att det är en del köer så dels är det efter semestrarna och dels på grund av pandemin. Vad jag kan se är det svårt att hitta tider i oktober men är man aktiv och tittar varje dag kan man hitta tider, säger Svensson.

Somliga återkommer

Vanligtvis är det kring helger, julen och på våren/sommaren som trycket blir som störst när folk vill ha körkort. Däremot under februari – mars är det mer av lågsäsong för intresset att boka.

– Köerna hade inte behövt vara så långa om man kommer och är väl förberedd för då klarar man sig på första försöket. Det är de som kommer och provar flera gånger som bildar köer, säger hon.

”Har varit återhållsamma”

Samtidigt har Trafikverket jobbat under restriktioner som gjort att drygt hälften så många, jämfört med innan pandemin, kan sitta i provsalarna för att skriva teoriprov då smittspridning ska undvikas.

– Det har ju varit lättare att hantera eftersom vi fått en viss rutin på hur vi ska göra men det har varit tufft eftersom vi inte kört fullt ut. Vi har varit återhållsamma för att skydda personal och kunderna, säger Anneli Svensson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Trafikläraren Anne Almkrantz och eleven Elias Ignell har båda påverkats av väntetiderna till körkortsprov hos Trafikverket. Foto: Konrad Olsson/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer