Lakvatten rinner ut från Gullbernatippen. Nu skärper Stefan Andersson på länsstyrelsen tonen mot Karlskrona kommun. Foto: SVT/Länsstyrelsen

Länsstyrelsen skärper tonen – kräver svar om soptippen

Uppdaterad
Publicerad

Nu skärper länsstyrelsen tonen mot Karlskrona kommun och kräver att de ska redovisa resultat från utredningar angående Gullbernadeponin. I ett föreläggande till kommunen kräver nu Länsstyrelsen ett svar senast i slutet av nästa år.

Den gamla soptippen vid Gullberna läcker miljögifter och enligt en anmälan från kommunen till länsstyrelsen 2012 skulle utsläppen minska med mellan 40 till 60 procent. Sedan har det visat sig att minskningen endast blivit fyra procent.

Nu kräver alltså länsstyrelsen att kommunen ska redovisa vilka förslag och åtgärder de gör för att begränsa utsläppen från deponin. De vill även ha svar på vilka indirekta åtgärder, som till exempel lakvattenrening, som ska göras för att minska den idag bristfälliga infiltrationsbegränsningen, alltså utsläppen.

Karlskrona

– Kommunen har inte åtagit sig att minska infiltrationsbegränsningen till 40 till 60 procent och det är skälet till att vi förelägger dem nu, säger Stefan Andersson på länsstyrelsens tillsynsavdelning.

Inga resultat lämnade

Kommunen har lämnat in en handlingsplan men ännu inga resultat från de utredningar som gjorts.

– Vi begär in resultat från de utredningar som de räknar upp i sin handlingsplan och det handlar om ett datum när de här ska levereras, säger Stefan Andersson.

– Vi följer den handlingsplan som lämnats till länsstyrelsen och kommer att lämna svar på utredningarna efterhand de har genomförts säger Magnus Lindoffsson, projketledare kommunledningsförvaltningen och fortsätter,

– Själva har vi inte den kompetensen att göra utredningarna utan dessa kommer att göras av externa konsulter.

Senast den 31 december 2019 ska Karlskrona kommun redovisa resultaten till länsstyrelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlskrona

Mer i ämnet