Per Brunberg har fått dubbla avslag på sin ansökan om att få flytta stenar som stör verksamheten. Foto: SVT

Lantbrukare får nej till att flytta stenmur

Uppdaterad
Publicerad

Lantbrukaren Per Brunberg på Björkestorps gård får nej av mark- och miljööverdomstolen för vidare prövning av att flytta en hög stenar och en stenmur för att underlätta verksamheten på gården.

– Jag känner mig väldigt besviken, säger han.

För att Per Brunberg ska kunna utveckla sitt lantbruk ville han flytta på några stenar som ligger på ett av hans fält bort till ett röse ungefär 20 meter från platsen.

Tidigare har både länsstyrelsen och mark- och miljödomstolen sagt nej på grund av ett biotopskydd för stenmurar som finns enligt miljölagen.

– Hade länsstyrelsen kommit hit hade de sett att det inte försämrar den biologiska mångfalden. Jag har varit ekologisk bonde i 20 år och har fokus på att vara rädd om naturen, säger Per Brunberg.

”Dålig stil”

Med hjälp av LRF konsult ville Per Brunberg driva ärendet vidare till högsta instans och söka dispens men idag blev det alltså ett nej till ett nytt prövningstillstånd enligt tidningen Land.

– Jag känner mig besviken att inte professionella lantbrukare tas på allvar när vi vill utveckla våra gårdar. Jag tycker det är dålig stil, säger Per Brunberg.

Nu finns det inte mer han kan göra och kommer att lägga det bakom sig.

– Jag försöker vara nöjd med att jag har försökt och jag har fått oerhört respons både från kollegor och konsumenter som tycker det är vedervärdigt. Men nu lägger jag det här bakom mig och går vidare, säger Per Brunberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.