Lärarstudenten Joel Masseck studerar vid Högskolan Kristianstad och jobbar på Saxemaraskolan utanför hemorten Ronneby. Foto: Konrad Olsson/SVT

Lärarstudenten Joel får jobb med lön under skoltiden

Uppdaterad
Publicerad

Några av lärarstudenterna vid Högskolan Kristianstad får chansen att läsa till lärare samtidigt som de arbetar och får lön. Den blivande läraren Joel Masseck från Ronneby är en av de som kombinerar utbildning med arbete.

Det kallas för arbetsplatsintegrerad lärarutbildning när Högskolan Kristianstad ger några av sina lärarstudenter chansen att läsa in utbildningen på 75 procent samtidigt som de jobbar halvtid med lön på en skola.

– Utbildningstiden blir lite förlängd för man får lägga fem år i istället för fyra men när man kommer ut har man flera års arbetslivserfarenhet, säger Marie Aurell, enhetschef på Kunskapskällan vid Ronneby kommun.

Tredje året

Hennes förhoppning är också att konceptet ska fortsätta att finnas i framtiden, även om det är en kostnad för kommunen. Från och med denna vecka öppnades möjligheten för lärarstudenter vid Högskolan Kristianstad att ansöka om arbetsplatsintegrerad lärarutbildning under detta år.

Konceptet har funnits sedan 2019 och finns på flera ställen i Skåne, Småland samt Blekinge. Karlshamn och Olofström är tillsammans med Ronneby de kommuner som medverkar.

Får lön under utbildningen

29-åringen Joel Masseck var först i Ronneby med kombinera utbildning och arbete. Han ska bli mellanstadielärare och jobbar tre dagar i veckan på Saxemaraskolan i en fjärdeklass där den ordinarie läraren är hans mentor.

– Jag är helt övertygad om att det här är det bästa sättet att lära sig och vet att våra VFU-lärare (verksamhetsförlagd utbildning) sa att det var som att prata med sistaårselever för vi har så mycket erfarenhet redan efter några veckor, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.