Victoria Söderberg, Anton Jönsson och Isabell Lundberg är alla undersköterskor på Blekingesjukhusets geriatriska avdelning. Foto: Konrad Olsson/SVT

Krislarm från sjukhusavdelning i Karlskrona: ”Vi orkar inte mer”

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljön på geriatriska avdelningen på Blekingesjukhuset är så pressad att personalen inte längre vill gå till jobbet.

Det framgår av ett öppet brev – som vittnar om en mycket ansträngd situation för de anställda.

I ett öppet brev till sjukhusledningen skriver personalen på avdelning 36 att personalsituationen är helt ohållbar: ”Vi har personal som varit helt uppgivna under kvällen på grund av tyngden och det vi inte hunnit göra”.

Det är kvällspersonal på geriatriska avdelningen 36 på Blekingesjukhuset som slår larm – och menar att patientsäkerheten är hotad.

”Det har varit så ansträngt att personalen inte ens vill komma till jobbet imorgon”, skriver de i brevet.

Regiondirektören: ”Hoppas de löser dessa problem”

Brevet är riktat till sjukhusledningen och regiondirektören Peter Lilja och personalen menar att situationen är så kritisk att något måste hända omedelbart.

– Ingen har haft tid för rast eller ens chans att äta eller vila, inte ens tid till att byta patienternas skydd.

Peter Lilja säger till SVT Nyheter Blekinge att att han under morgonen har varit i kontakt med berörda chefer.

– Jag hoppas att de löser dessa problem både på kort och lång sikt, säger regiondirektören.

Inte bara avdelning 36 som har problem

Enligt hälso- och sjukvårdsdirektör Kjell Ivarsson så är det inte bara avdelning 36 som nu larmar om en påfrestande arbetsmiljö.

– Vi ser att det nu är många avdelningar som signalerar motsvarande som 36:an, säger Kjell Ivarsson.

Han och avdelningscheferna ska nu försöka lösa personalbristen.

Ivarsson håller med dem som skrivit brevet att det är viktigt att inte bara prata om problemen – utan att arbetsgivaren också kommer med konkreta lösningar.

– Det är allvarliga signaler och vi är kanske i en period just nu där vi behöver använda oss av inhyrd personal tills vi får ner situationen till en nivå som vi kan hantera, säger Kjell Ivarsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.