Det började brinna i Borgmästargården i centrala Ronneby under måndagsmorgonen. Foto: SVT/Henrik Friberg

Misstänkt mordbrand kring kulturbyggnaden: ”Råder oklarheter”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturbyggnaden Borgmästargården i Ronneby började brinna under måndagsmorgonen. Senare inledde polisen en förundersökning gällande mordbrand.

– Det finns historiskt ovärderliga saker här. Det känns förbannat illa, säger Borgmästargårdens ordförande Björn Sandin.

Larmet inkom till SOS vid klockan 9 på måndagsmorgonen. Det visade sig brinna i kulturbyggnaden Borgmästargården i centrala Ronneby.

Björn Sandin fanns på plats vid branden då han är ordförande för Borgmästarengårdens ekonomiska förening som driver och äger byggnaden där branden uppstod. Han känner sig bedrövad över branden som påverkar fastigheten och det som finns där.

– På ren svenska så känns det förbannat illa. Byggnaden är något som är väldigt viktigt för mig och jag tillhör även några av de ordnar som hyr fastigheten på regelbunden basis. Där finns historiskt ovärderliga saker, minnessaker, möbler, regalier och allt möjligt, säger han.

Inga personskador

De har kunnat få tag på en lokal att lasta över material till när räddningstjänsten ska göra sitt. Samtidigt gläds Björn Sandin över att ingen person kommit till skada utan att det bara rör sig om materiella skador.

– Hopplösheten är väldigt stor nu och man känner bara...varför?

Utreds som mordbrand

Polisen bekräftar senare under måndagen att de inlett en förundersökning om mordbrand efter branden och området är fortsatt avspärrat.

– Eftersom de råder vissa oklarheter kring branden så utreds det som mordbrand för att man ska kunna genomföra en teknisk undersökning. En avspärrning kan vara vara olika länge beroende på, Katarina Rusin, polisens presstalesperson.

Tekniker har varit på plats under gjort en undersökning. Eftersom en förundersökning pågår råder sekretess på uppgifter från polisen.

Enligt SVT:s reporter som är på plats jobbar man med att rädda ovärdeliga föremål som finns inomhus. Foto: SVT/Henrik Friberg

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.