Foto: TT

Larm om missförhållanden inom socialen i Karlshamn

Uppdaterad
Publicerad

Flera socialsekreterare har slagit larm om missförhållanden inom socialförvaltningen i Karlshamns kommun. De anser att ekonomin går före barnens behov, skriver Sydöstran.

Flera socialsekreterare har slagit larm om missförhållanden inom socialförvaltningen i Karlshamns kommun. I rapporter som Sydöstran tagit del av framgår det att socialsekreterare vid flera tillfällen omhändertagit barn som de ansett farit illa enligt LVU, lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga. Besluten har sedan överprövats av utredningsenheten på Barn och familj och barnen har skickats hem igen.

Allvarliga hjärnskador

Ett av de exempel som räknas upp i rapporterna där ett omhändertagande omprövats rör ett barn som ådragit sig allvarliga hjärnskador på grund av skakvåld. Sjukvården ska ha ifrågasatt socialens beslut att skicka hem barnet till hemmet igen.

– Rapporterna handlar om barn som farit illa på grund av fel bedömningar, det är inte min bild att det varit så, säger Thomas Svensson, förvaltningschef på Arbete och välfärd, till Sydöstran.

Enligt tidningen så framgår det av rapporterna att flera socialsekreterare anser att det finns en hög risk att barn som far illa inte får det stöd de behöver och att det är förvaltningens ekonomi som styr vilka bedömningar man gör.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.