Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Droganvändningen går ner i allt lägre åldrar. Därför vill Karlskrona kommun nu informera föräldrar om vad man kan göra för att hjälpa ungdomarna. Foto: SVT/Ellinor Rostedt

Larmet: Droger används av mellanstadieelever

Publicerad

Polisen larmar nu om att barn kommer i kontakt med droger – redan i mellanstadiet. Karlskrona kommun vill nu genom en informationskampanj nå ut till föräldrar i hopp om att hjälpa fler barn.

– De har ärenden så långt ner som i årskurs sex, säger Marie Gustavsson, enhetschef för elevhälsan i Karlskrona.

I drogvaneundersökningar som gjorts i högstadiet och gymnasiet i Karlskrona ser det ut som att användandet av narkotika minskar marginellt – men mörkertalet tros vara stort. Från polisen och fältassistenter kommer rapporter om att droger hanteras av barn redan i mellanstadieåldern.

Genom en informationskampanj riktad till föräldrar hoppas Karlskrona kommun kunna hjälpa fler barn och ungdomar.

– Vi vill uppmana föräldrar att höra av sig till skolan om de vill ha hjälp eller vill prata med oss om det här, säger Andreas Glingfors, socialpedagog på gymnasieskolorna i Karlskrona.

”Kan vara våld inblandat”

Enligt Linda Algerstedt, som också arbetar som socialpedagog med gymnasieelever i Karlskrona, är det inte bara användandet av droger som är förknippat med risker utan även att få tag på dem.

– Man hamnar ganska snabbt i en skuldfälla eller i kläm på något sätt där man kanske ska utföra tjänster gentemot säljarna, och det kan även vara våld inblandat, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer