• Viktigt meddelande:

    Det brinner vid Musisjön i Mora kommun. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Läs mer här

Kosai Aldeya, Alva Håkansson och Blenda Hasani. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Skolan som vill få fler att upptäcka läsglädjen

Uppdaterad
Publicerad

Sternöskolan i Karlshamn startat ett nytt projekt där alla på skolan, elever och lärare, ska läsa ut Bröderna Lejonhjärta under terminens gång.

– När man är vuxen ska man kunna ungefär 50 000 ord, men om man inte läser böcker så kan man ju inte så mycket, säger Blenda Hasani, 10 år.

Under vårterminen har projektet dragit igång där alla ska ha läst ett kapitel varje vecka. Vid veckans slut samlas alla för att diskutera det som hänt i boken.

– Det är kul för att boken är så spännande och får en att reflektera över saker man inte tänkt på innan. Till exempel som vad som händer efter döden, säger Alva Håkansson, 9 år.

Antal lån har tredubblats på skolbiblioteket

Lärarna som är ansvariga för projektet säger att eleverna är positivt inställda till läsningen och att de redan ser märkbara resultat.

– Man ser att eleverna diskuterar bokens handling med varandra och att lånen på vårt skolbibliotek tredubblats, så det är väldigt roligt, säger läraren Sofie Hasselberg.

Tanken är att fortsätta jobba med läsningen på skolan efter terminens slut för att Sternöskolan ska vara en läsande skola.

Lärarna Sofie Hasselberg och Jennie Söderlind är de som varit ansvariga för projektet. Foto: Michelle Hallberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Karlshamn

Mer i ämnet