Först efter att ha krockat med en polisbil stannade lasbilschauffören. Nu åtalas han vid Blekinge tingsrätt. Foto: Polisens förundersökning/TT

Åtal: Berusad lastbilschaufför körde på polisbil

Uppdaterad
Publicerad

Med över två promille alkohol i blodet körde lastbilschauffören i mötande körfält, var nära att köra in i flera andra bilar och krockade med en polisbil.

Nu åtalas mannen vid Blekinge tingsrätt för grovt rattfylleri, grov vårdslöshet i trafik och våldsamt motstånd.

Det var i slutet av juli som mannen, som är bosatt i Karlskrona kommun, gav sig ut på en vansinnesfärd mellan Lösen och Nättraby.

Enligt åtalet ska mannen bland annat ha vinglat över hela vägen och stundtals kört i både mötande körfält och diket, varit nära att krocka med flera bilar, samt varit nära att välta vid upprepade tillfällen.

En polis som följde efter lastbilen beskriver hur den hela tiden höll en högre hastighet än vad som var lämpligt – då sikten varit nedsatt på grund av ösregn.

Nekar anklagelser om grovt brott

Först efter att ha krockat med en polisbil stannade lasbilschauffören. Då mannen vägrade att blåsa körs han till sjukhuset för ett blodprov som visade att alkoholkoncentrationen i hans blod uppgick till 2,2 promille.

Vid transporten till polisstationen försökte mannen sedan skalla och sparka polisen.

Åklagaren menar att brotten bör bedömas som grova då körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten, samt att han visat uppenbar likgiltighet för andra människors liv.

Den åtalade mannen erkänner delar av åtalet men förnekar grovt brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.