18-åringen lurade till sig pengar via låtsaskonton och annonser. Foto: TT

18-åring häktas – misstänkt för flera fall av utpressning

Uppdaterad
Publicerad

En 18-åring från Blekinge misstänks för en rad fall av utpressning och bedrägeri. Han ska bland annat ha utgett sig för att vara tjej i sociala forum på nätet och lurat folk att föra över pengar till honom. Nu begärs han häktad.

18-åringen misstänks ligga bakom fejkprofiler i sociala forum där han utgett sig för att vara en ung tjej och fått flera personer att skicka över pengar till honom. I de fallen han fått nej ska han ha hotat om att sprida rykten om att de våldtagit tjejen han utgett sig för att vara eller hotat om att komma hem till dem.

Mannen bor i Blekinge, men eftersom all brottslighet har skett över nätet är hans offer utspridda i landet, från Uppsala till Höör.

Verksamheten med fejkprofilerna ska ha pågått under våren 2018. I sommar misstänks han sedan ha fortsatt raden av bedrägerier genom att lägga ut falska lägenhetsannonser på Facebook. Han har sedan fått intresserade att lämna ut kontouppgifter och överföra pengar. Sammanlagt rör det sig om nio fall av utpressning eller försök till utpressning och nio fall av bedrägeri eller försök till bedrägeri.

Erkänner profiler

Kammaråklagare Joel Holmgren berättar att mannen har erkänt fejkprofilen men inte att han har begått något brott. Enligt hans inställning har det varit ett fritt val för personerna i forumet att överföra pengar till honom.

Under onsdagen häktades 18-åringen på sannolika skäl misstänkt för försök till utpressning och bedrägeri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.