Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Man behöver inte bli helt utan firande som student i Blekinge, enligt smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö. Foto: Arkiv/SVT

Smittskyddsläkarens besked till studenten: Liten fest okej

Uppdaterad
Publicerad

Den 1 juni börjar de lättade restriktionerna att gälla nationellt när landet öppnar upp. Samtidigt kommer flera skärpta råd i Blekinge att finnas kvar på grund av smittspridningen. Men som student behöver man inte bli helt utan firande, enligt smittskyddsläkaren Bengt Wittesjö.

Sedan den 19 april har det varit skärpta råd i Blekinge och dessa har förlängts i olika etapper sedan dess. Råden gäller till den 31 maj men Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö gick under förra veckan ut med att det blir en förlängning som gäller under början av juni.

– Antalet fall har minskat de senaste veckorna. Men belastningen i sjukvården till följd av patienter som behöver vård för covid-19 är fortsatt hög. Därför behöver vi fortsätta att ha skärpta råd i Blekinge, säger Wittesjö i ett pressmeddelande.

I samband med måndagens pressträff gick Region Blekinge ut med att de skärpta råden kommer att förlängas till den 13 juni men med några justeringar.

Grönt ljus för läger och cuper

De uppger att träningsverksamhet, tävlingar och matcher för barn och vuxna kan genomföras utomhus. Föreningars träningsverksamhet för barn och ungdomar födda 2002 eller senare kan även ske inomhus samt att lägerverksamhet och cuper kan bedrivas i mindre skala inom Blekinge, men övernattning bör undvikas.

– Justeringarna är en anpassning till Folkhälsomyndighetens ändrade föreskrifter från och med den 1 juni. Med ”liten skala” för läger och cuper har Folkhälsomyndigheten angett 20 till 30 barn eller ungdomar som ett riktmärke, det vill säga storleken på en skolklass. Om klasserna hålls helt åtskilda är det okej med större läger och cuper, säger Bengt Wittesjö i ett pressmeddelande.

Detta gäller inför studenten

Blekinges invånare uppmanas fortfarande att inte umgås med andra än dem man bor med, och att bara träffa dem man måste träffa i skolan eller på jobbet. Råden kvarstår om att använda munskydd på arbetsplatser där man inte kan hålla avstånd, samt att hålla sig ifrån folksamlingar om man arbetar där det kan förekomma utbrott. Skolelever i Blekinge ska stanna hemma i väntan på provsvar, till skillnad från i andra regioner.

I klippet berättar Bengt Wittesjö hur man ska tänka inför ett eventuellt studentfirande i Blekinge.

Samtidigt kommer nationella lättnader att införas från och med den 1 juni som bland annat berör deltagartak på olika evenemang, öppettider på uteställen och deltagare på idrottsarrangemang.

Deltagartak:

• Inomhusarrangemang: Utan sittplats 8 personer, med anvisade sittplatser 50 personer.

• Utomhusarrangemang: Utan sittplats 100 personer, med anvisade sittplatser 500 personer.

• Sportarrangemang och idrottstävlingar utomhus får ha 150 deltagare.

Öppettider:

• Restauranger och serveringsställen får servera alkohol fram till klockan 22.

• Alla restauranger och serveringsställen måste stänga klockan 22.30.

Övrigt:

• Kollo och läger för barn och unga kommer att få öppna.

• Nöjesparker får öppna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.