Erkännande spelades upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

I dag inleds rättegången i Blekinge tingsrätt, där ordförande och en anställd vid Blekingefiskarna står åtalade för grov smuggling.

Rättegången som väntas pågå i sex dagar har nu inletts i tingsrätten i Karlskrona. Tilltalade är den ordförande i Blekingefiskarnas centralförening och en anställd, som misstänks ha sålt Östersjölax med för höga halter av ämnet dioxin till Frankrike.

Mer om bakgrunden till åtalet kan du läsa här.

Laxhärvan i Blekinge

De misstänkta riskerar långa fängelsestraff, upp till sex års fängelse för grov smuggling.

Visste inte vad laxen innehöll

De båda tilltalade har nu kommit in i rättssalen. Det står klart att båda nekar till anklagelserna om brott.

Åklagare Ingvar Wennersten går igenom åtalet och säger att målet handlar om tre saker – viltfångad Östersjölax, dioxin och pengar.

– Den franske köparen betalade bra och skickade ut fisken vidare i olika butiker. Han hade gjort affärer med Blekingefiskarna tidigare, men då gällde det torsk. Problemet med laxen var att han inte visste vad den innehöll, säger åklagare Ingvar Wennersten.

Laxen som köptes av Blekingefiskarna var inte analyserad och den franske köparen kände inte till de svenska reglerna.

Uppdrag granskning spelas upp

I sin sakframställan går tar åklagaren bland annat upp hur SVT:s Uppdrag granskning har tittat på fallet med den förgiftade laxen. Åklagaren spelar upp en del av den granskningen i rätten.

Han går också igenom avtalet mellan föreningen och det franska företaget.

Erkände i tv-inslag 2013

SVT Nyheter Blekinge gjorde redan 2013 ett inslag där den nu åtalade ordföranden erkände hur han sålt laxen till Frankrike. En av förklaringarna då var att de ville hjälpa det lilla kustnära laxfisket att överleva. Det här tre år gamla inslaget spelades i dag upp i rättssalen.

Det här fallet är helt unikt i sitt slag och det är första gången något liknande prövas rättsligt.

”Reglerna fanns inte då”

Föreningens ordförande förnekar brott, liksom den anställde. Advokat Björn Lindmar som företräder ordföranden säger i rätten att det vid tidpunkten när laxen såldes inte fanns några bestämmelser som krävde analys av fisken för export.

– Nu finns sådana regler, men inte då, säger han.

Lindmar ägnade en lång stund i rättssalen åt att gå igenom vad den franska analysen visat.

– Åklagaren måste bevisa att det varit för höga dioxinvärden i varje enskild lax som sålts. Annars ska åtalet ogillas, menar ordförandens advokat Björn Lindmar.

Han menar att den franska analysen visat på gränsvärden som inte varit för höga och att hans klient därför inte haft uppsåt att begå något brott.

Vad den anställdes försvarsadvokat säger kan du läsa mer om här.

Förutom ordföranden och den anställde står också föreningen i sig åtalad och kan riskera mångmiljonbelopp i böter.

– Föreningen har inte fört ut någon lax ur Sverige. Den lax som sålts har legat under gränsvärdena, säger föreningens advokat Niclas Carlsson.

Även han säger att det vid tidpunkten inte fanns något regelverk som krävde analys i Sverige.

Försvaret betonar även att lax fångad i norra Östersjön generellt innehåller högre halter av dioxin än lax fångad i södra Östersjön.

Totalt sålde Blekingefiskarnas centralförening över 113 ton lax till Frankrike. Den lax som analyserats består av nio kilo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Laxhärvan i Blekinge

Mer i ämnet