Foto: Pontus Lundahl / TT

Karlshamnsoppositionen uppmanar till domstolstrots i blöjfråga

Uppdaterad
Publicerad

Frågan om förskolorna ska stå för kostnaden av blöjor har nu blossat upp i Karlshamn.

Detta är något som oppositionen säger nej till och uppmanar kommunen trotsa Högsta förvaltningsdomstolens senaste beslut gällande en tvist i denna fråga.

– Vi uppmanar förvaltningen att inte följa domstolens beslut, Emanuel Norén (L).

Frågan om vem som ska betala för blöjorna i förskolan har varit omtvistad i flera år och sedan Högsta förvaltningsdomstolen valde att inte pröva en tvist mellan Värmö kommun och en friskola står det klart att i de kommuner som redan beslutat att förskolor ska erbjuda gratis blöjor är det kommunen som ska stå för kostnaden.

Beslutet har skapat förvirring i Sveriges kommuner om vad som gäller men nyligen kom Sveriges Kommuner och Regioner med rekommendationen att kommunerna inte ska ändra sina rutiner.

Detta vill nu oppositionen i Karlshamn, L, M och KD, att kommun ska följa och när utbildningsnämnden sammanträder under tisdagen kommer de att lyfta ett initiativ där de uppmanar att förvaltningen inte ska följa domstolens beslut.

–  Dels är ju inte domen prejudicerande men framförallt är det helt orimligt att kommunen ska tillhandahålla fria blöjor. Att i ett ansträngt ekonomiskt läge kanske behöva prioritera blöjor framför pedagoger kommer vi aldrig medverka till. Blöjor är och ska fortsättningsvis vara vårdnadshavarnas ansvar, säger Emanuel Norén (L) i ett pressmeddelande.

Eftersom Karlshamns kommun inte har beslutat att erbjuda gratis blöjor i förskolan menar Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande, att Karlshamn inte berörs av beslutet.

– Innan man gör sådana utspel kanske man ska ta reda på om domen gäller oss eller inte och där pågår ett arbete på utbildningsförvaltningen, säger Per-Ola Mattsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.