Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Anklagar kommunledningen för sexism – ställer in miljöfestival Foto: Foto: Pressbild/Annabella Gustafsson/Nathalie Malic

Anklagar kommunledningen för sexism – ställer in miljöfestival

Uppdaterad
Publicerad

I flera år har arrangörerna bakom klimatfestivalen LiveGreen känt sig motarbetade av kommunledning och ansvariga för Skärgårdsfesten. Nu ställs sommarens festival in – i protest.

I ett pressmeddelande skriver ledningen: ”Dessa åtta år av engagemang i Karlskrona har tyvärr också kantats av aktivt motstånd, förminskande och sexistiska attityder och minimala ekonomiska resurser.”

– Under min tid som festivalgeneral har vid flera tillfällen känt mig som en liten flicka på grund av det bemötande som vi har fått från både ansvariga i kommunen och ansvariga för Skärgårdsfesten. Vi har krävt respekt och ett tydligt avtal för vad som gäller, men tyvärr har vi inte fått det, säger festivalgeneralen Jeanette Glans.

I mitten av februari meddelade festivalledningen för kommunstyrelsen i Karlskrona att de känner sig ojämlikt behandlade och lyfte önskemål om förbättrade villkor. I fredags fick de besked om  att deras önskemål ”fallit för döva öron”.

”Oerhört sorgligt”

Beskedet har nu gjort att LiveGreen, som varit ett gratisinslag under Skärgårdsfesten, ställs in på obestämd tid och att den verksamhet som bedrivs lokalt läggs ner.

– Det är ett oerhört sorgligt, säger Jeanette Glans, som de senaste åren varit frontfigur tillsammans med grundaren Louise Lindén. 

”Vi sätter inte ner foten för att detta är slutet för LiveGreen Festival i Karlskrona. Vi sätter ner foten för att vi vill se en förändring i vår hemstad. Vi vill att Karlskrona kommun tar våra och andra entreprenörers engagemang, åsikter och önskemål på allvar. Och mest av allt vill vi se att Karlskrona kommun i framtiden står som stolt värd för LiveGreen Festival.”, skriver de i pressmeddelandet.

Beslutet i Karlskrona kommer inte att påverka den festival som LiveGreen planerar hålla i Kristianstad i sommar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer