SVT:s granskning av kommunens inblandning i litteraturfestivalen Bok och hav togs upp på kultur- och fritidsnämndens sammanträde under tisdagen. Foto: SVT

Livlig politisk debatt efter SVT-avslöjande: ”Vill ha alla fakta på bordet”

Uppdaterad
Publicerad

Det blev livlig diskussion om vilka åtgärder kultur- och fritidsnämnden ska vidta efter SVT:s avslöjanden kring litteraturfestivalen Bok och hav.

Moderaterna och Kristdemokraterna ville flytta alla nya beslut om pengar till projekt – från tjänstemännen till politikerna – men fick inte igenom förslaget.

I samband med SVT:s granskning av litteraturfestivalen Bok och hav beslutade kultur- och fritidsnämndens ordförande Elina Gustafsson (S), om en extern utredning av projektet.

Men Moderaterna och Kristdemokraterna ville se andra åtgärder – och skickade in ett förslag om att stoppa tjänstemännens delegationsrätt, vilket i praktiken innebär att alla beslut om pengar till projekt i så fall ska tas av politikerna.

Vänta på utredning

Men när förslaget kom upp under kultur- och fritidsnämndens sammanträde under tisdagen blev det diskussion om politikernas ansvar.

– Vi i Liberalerna tycker inte vi ska blanda in politiken i delegationen. Låt tjänstemännen ha delegationsrätten kvar tills utredningen är färdig, säger Tomas Pärlklo (L).

Elina Gustafsson vill också se vad den externa utredningen visar.

– Jag vill ha alla fakta på bordet först. Jag tycker inte att det är att ta ansvar att ta ett sådant här beslut, innan vi vet vad som har hänt.

Nämndens ansvar

Sophia Ahlin (M), 2:e vice ordförande menade dock att delegationsrätten bör stoppas tills utredningen är klar.

– Det är nämnden som har det yttersta ansvaret, om det misstänks att det har begått fel är det inte mer än rätt att nämnden går in och tar över, säger Sophia Ahiln.

Nämnden röstade emot att ta beslut om M och KD:s nämndsinitiativ i dag och ärendet tas upp igen vid nästa sammanträde.

Se en sammanfattning av SVT:s granskning i videoklippet:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se sammanfattningen av härvan kring Bok- och havfestivalen i Karlskrona. Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar Bok och Hav

Mer i ämnet