Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Louise Erixon (SD), kommunalråd Sölvesborg. Foto: SVT/Stina Sandström

Louise Erixon (SD): ”Det har varit väldigt känslosamt”

Uppdaterad
Publicerad

Efter helgens skandalbild har tre toppolitiker i Sölvesborg lämnat sina uppdrag med omedelbar verkan. En av dem är Louise Erixons (SD) kommunalrådskollega och vän Emilie Pilthammar (M). Hon har varit en viktig del i Samstyret – men nu måste en ersättare hittas.
– Det är klart att det är en förlust, säger Louise Erixon.

Under gårdagen blev det klart att de inblandade som medverkar i den kritiserade ”gruppsex-bilden” lämnar sina uppdrag omgående.

– Jag är tagen. Det här är kollegor som jag har jobbat tätt med och personer som jag betraktar som mina vänner. Naturligtvis var det känslosamt igår, säger Louise Erixon (SD).

Detta innebär att ersättare nu måste hittas till posterna och redan under onsdagen hölls flera informella möten för att diskutera kommunens framtid.

– Nu vill vi ta ansvar för kommunen och försöka återvinna det förtroendet som har minskat hos kommuninvånarna, säger Louise Erixon.

Möjliggjorde SD-samarbete

Efter valet var det inte självklart att Moderaterna i Sölvesborg skulle samarbeta med Sverigedemokraterna. Men efter att Emlilie Pilthammar kryssade sig förbi förstanamnet Kith Mårtensson och blev gruppledare för partiet stod det snart klart att ett samarbete blev möjligt tillsammans med Kristdemokraterna och SoL-partiet.

Nu är frågan om det så kallade Samstyret kommer att kunna finnas kvar efter att moderaten Emilie Pilthammar lämnat sitt uppdrag.

– Emilie har varit väldigt viktig i Samstyret, men vi var överens på mötet igår att det inte kommer påverka vårt samarbete i Samstyret som koalition. Det är individer som betett sig illa och de har lämnat och tagit ansvar för det, säger Louise Erixon.

Kommer det påverka samarbetet med någon annan moderat?

– Politik är ingen kompisförening utan det är en förtroendebransch och jag kommer väldigt bra överens med alla i Moderaternas fullmäktigegrupp.

På kommunfullmäktige i mitten av juni ska det beslutas vem som blir nytt moderat kommunalråd i Sölvesborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet