Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Efter serieraset – nu siktar Mjällby åter mot allsvenskan

Publicerad

För några år sedan kunde Mjällby AIF bli det första laget någonsin i svensk fotboll att åka ner tre divisioner på lika många säsonger. Men på kort tid har laget snabbt klättrat upp i seriesystemet. I dag är MAIF Superettans nya serieledare och laget nosar till och med på Allsvenskan.

För tre år sedan kunde Mjällby AIF bli det första laget någonsin i svensk fotboll att åka ner tre divisioner på tre säsonger. Laget kämpade i botten av division 1 och motgångarna påverkade hela bygden.

– Klubben mår ju inte så bra, sa Mjällbys sportchef Hans Larsson år 2016 till SVT Nyheter Blekinge.

I dag låter det annorlunda.

Mjällby segrade under söndagens bortamatch med 2–1 mot Gais och är därmed Superettans nya serieledare. Inför denna säsong var gruppens mål att säkra kontraktet i Superettan, vilket nu är uppnått. Nu blickar man vidare mot att hålla sig i toppen för att ta en allsvensk plats.

– Finns det en möjlighet att spela i Allsvenskan så ska vi försöka. Men det är ingen skandal om vi inte klarar det. Vi är stolta över killarna, säger lagets tränare Milos Milojevic.

Tränare Milos Milojevic. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Ett enormt stöd

Trots föreningens motgångar de senaste åren har Mjällbys fans funnits där inför varje match. Även under vissa träningar dyker det upp en och annan åskådare. För spelarna har det alltid varit supportrarna som har varit moroten under kampen för att inte trilla vidare ner i divisionerna.

– Det är många som brinner för klubben. Det sitter i väggarna här nere, det är fotboll som gäller här på Listerlandet, säger lagkaptenen David Löfquist.

David ”Löken” Löfquist (12) är Mjällbys lagkapten. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Har råd när det gäller

Sölvesborgs kommun har länge tagit ett stort ansvar för Mjällby AIF. Strandvallens läktare har renoverats och byggts ut och kommunen har även finansierat en konstgräsplan. Klubben har länge brottats med ekonomiska bekymmer, men sportchef Hans Larsson menar att klubben kommer att ha råd om det blir nytt avancemang till landets högsta liga.

– Vi har fortfarande skulder men det är under kontroll. Vi kommer att se till att vi har råd, vi kommer att göra allt vi kan för vår vilja är det inget fel på, säger han.

I november avgörs det vilka lag från Superettan som flyttas upp till Allsvenskan. Nästa match är imorgon lördag 16:00, även denna på Gamla Ullevi när Mjällby ställs mot Örgryte IS.

Hans Larsson, sportchef. Foto: Cajsa Bengtsson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.