Man åtalas för mordförsök efter skjutning i Olofström

Uppdaterad
Publicerad

En 29-årig man åtalas nu för mordförsök efter att ha försökt skjuta en annan man i Olofström. Anledningen uppges vara en pengaskuld på 30 000 kronor.

Händelsen inträffade i november 2017, men anmäldes först långt senare efter att samma man blivit utsatt för ett hot från 29-åringen.

 I samband med den anmälan anmäldes också skjutningen som ska ha inträffat i novembernatten.

Bakgrunden till mordförsöket uppges vara en pengaskuld. Den utsatta mannen skulle träffa en vän för att diskutera skulden – men skulden ska ha sålts vidare till 29-åringen.

Så istället för att vännen dök upp på platsen kom 29-åringen med ett skjutvapen. Enligt förundersökningen ska 29-åringen ha avlossat ett skott mot mannen och menat att skulden nu höjts från 700 kronor till 30 000 kronor.

Vågade inte anmäla

Händelsen kommer fram först nästan ett år senare, då mannen återigen ska ha blivit utsatt för 29-åringen. I förhör uppger offret att han inte har vågat anmäla händelsen tidigare, då han varit rädd för 29-åringen.

Men i september 2018 blir han utsatt igen. När han ska bli upphämtad av en vän och sätter sig i dennes bil, sitter 29-åringen i baksätet. Även denna gången med en pistol. Vid det här tillfället ska 29-åringen ha hotat mannen till livet genom orden ”sätt dig i bilen eller så sätter jag en i dig”.

29-åringen åtalas nu i Blekinge tingsrätt för försök till mord efter händelsen 2017, samt för grovt olaga hot efter den senaste händelsen förra året.

Mannen nekar till brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.