Mannen hade denna teknikutrustning på sig när han skrev sitt körkorsprov i Karlskrona. Foto: Polisens förundersökningsprotokoll/Arkiv

Man åtalas – fuskade på körkortsprovet

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern åtalas för att ha fuskat på sitt körkortsprov i Karlskrona. Efter att ha suttit konstigt vid datorn blev personalen misstänksam. På sig hade han otillåten teknisk utrustning.

Mannen satt vid en dator längst ner i salen i Trafikverkets lokaler, när teoriprovet avbröts. Han kontrollerades efter att suttit stelt och hade konstiga veck på kläderna. På honom hittades en kamera, wifi och öronsnäcka som var sammankopplade via ett bälte på magen.

Mannen menar att han har fått hjälp av en annan man, att sätta på all utrustning på kroppen.

Åtalas för grovt brott

Det var i slutet av augusti förra året som fusket ska ha skett och provförrättaren har uppgett i förhör att mannen kom i sista minut till provet, och var stressad och ovårdad.

Nu åtalas mannen vid Blekinge tingsrätt för osann försäkran, som bedöms som grovt brott. I början av provet har han via ett formulär svurit på heder och samvete att han inte använt sig av otillåtna hjälpmedel.

Trafikverket märker att allt fler privatpersoner försöker fuska sig till ett körkort. Något som ökar är antalet elever som gömmer en kamera på sig när de skriver teoriprovet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.