Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Försvarsadvokat Torgny Palm tycker det är väldigt dåligt att det tagit så lång tid att väcka åtal. Två år efter händelsen inleddes rättegången under måndagen. Foto: SVT/Cajsa Bengtsson

Man kvävdes till döds på hemmafest – känslosamt i rättssalen

Uppdaterad
Publicerad

Hemmafesten utanför Ronneby blev stökig och slutade med att en av gästerna kvävdes till döds. I dag, två och ett halvt år senare, inleddes rättegången mot de fyra män som misstänks ha orsakat mannens död bland annat genom att sitta på honom.

Under rättegångens första dag blev det stundtals känslosamt i rättssalen. När larmsamtalet spelades upp ville en anhörig till den avlidne lämna salen.

Nekar till brott

Mannen i 30-årsåldern ska ha varit stökig och våldsam på hemmafesten i en villa i Ronneby kommun i maj 2018, och i väntan på att polis skulle komma till platsen brottades han ner av fyra personer som höll fast honom mot golvet. När polisen kom till platsen var han blå i ansiktet och hade slutat andas, och dödförklarades senare på akuten.

Alla fyra männen nekar till brott, då de menar att de agerat i nödvärn eftersom mannen var hotfull och gjorde betydande motstånd.

– Det har helt klart förelegat en nödvärnssituation. Jag kan inte se annat än att man har agerat som man ska, säger Torgny Palm, försvarsadvokat till en av de åtalade.

Två år efter händelsen

Torgny Palm är även kritisk till att utredningen har pågått så länge.

– Det är väldigt dåligt att det tagit så lång tid. Och jag förstår inte varför det dragit ut på tiden, säger han.

– Det är naturligtvis inte bra för någon inblandad att det har tagit två år, men det beror på att det varit många fristärenden med frihetsberövande som varit prioriterade, sa vice chefsåklagare Marie Lindström till SVT Nyheter Blekinge i samband med åtalet i april.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer