Vy över stationsområdet Foto: Fojab arkitekter

Så ska Karlshamn växa – många stora byggprojekt planeras

Publicerad

Karlshamn planerar för många större byggprojekt de närmaste åren. Till exempel vill kommunen se ett nytt bostadsområde växa fram vid stationsområdet med runt 500 bostäder.

För att det ska gå att genomföra så måste godsbangården flyttas till Stillerydsområdet och det är en långsiktig plan som ligger tio till femton år fram i tiden.

– Planen är att vi ska göra det möjligt för vårt kommunala bostadsbolag eller privata fastighetsägare att bygga bostäder i området och kanske lite handel, säger Per-Ola Mattson (S) kommunalråd i Karlshamns kommun.

Karlshamn

Börjar bygga redan i höst

Betydligt närmare i tid är satsningarna på Östra piren i Karlshamn där man redan i höst börjar bygga. Lokaler för företag, forskningscenter, biograf och konsertlokal, en satsning som kommer att uppgå till runt 300 miljoner kronor.

Kommunen har också köpt 100 hektar mark för 38 miljoner kronor i Janneberg i utkanten av Karlshamn för framtida satsningar på bostäder och företagsetableringar.

– Det är många företag som frågar efter mark och då måste vi kunna erbjuda det, säger Per-Ola Mattsson.

Det har även funnits omfattande planer på att bygga en ny paviljong på torget i Karlshamn men under måndagen meddelade den styrande koalitionen att planerna avbryts eftersom projektet blir för dyrt. I stället ska den nuvarande paviljongen renoveras för 15 miljoner.

Långsiktiga projekt

Karlshamnborna får vänta fem, tio eller till och med 20 år innan de får se flera av projekten färdigställda. För en kommun som Karlshamn är det viktigt att ha långsiktiga projekt, enligt kommunens stadsarkitet.

Emina Kovacic, Karlshamns stadsarkitekt. Foto: Ellinor Rostedt

– Karlshamns kommun har 32 000 invånare och kommuner som befinner sig kring trettiotusenstrecket har ju någon form av existenskris. Det är vid den siffran som befolkningen börjar vika, säger stadsarkitekt Emina Kovacic.

Just därför är det viktigt att ha projekt som håller staden levande, menar hon.

– Börjar vi vika med befolkningen kan vi bli en sådan kommun som folk flyttar till i ett sista skede och det vill vi inte vara, säger Emina Kovacic.

”Man har inte råd att låta bli”

Flera av planerna och byggprojekten kräver stora investeringar men kommunalrådet Per-Ola Mattson (S) är inte oroad över att kommunen inte ska ha råd med satsningarna.

– Jag skulle vilja säga att man har inte råd att låta bli för då står vi ju stilla, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Karlshamn

Mer i ämnet