Elever talade om Kulturskolans betydelse under manifestationen. Foto: Läsarbild

Manifestation för kulturskolan i Ronneby

Uppdaterad
Publicerad

Utbildningsförvaltningen i Ronneby går mot ett stort underskott och måste spara. I år räknar man med ett minus på 20 miljoner kronor och därför finns nu ett förslag om att slopa den populära kulturskolan.

– Det gör ont, men har man inga pengar så har man inte, säger Åsa Evaldsson (M), utbildningsnämndens ordförande.

Riksförbundet unga musikanter låg bakom manifestationen i Ronneby på lördagen. En nedläggning skulle beröra omkring fyra tusen elever i kommunen.

– Jag kan förstå utbildningsnämnden. Det saknas mycket medel till lagstadgad verksamhet. Samtidigt hoppas jag att kommunstyrelsen eller kommunfullmäktige ska se att det finns värde i att bevara kulturskolan, säger Suzanne Koken Knutsson som är chef för kulturskolan i Ronneby.

Eftersom den kommunala kulturskolan inte är en lagstadgad verksamhet är det inte oväntat att en nedläggning diskuteras som en möjlighet.Moderaten Åsa Evaldsson är ordförande i utbildningsnämnden:

– Förslaget är inget vi tagit med glädje. Nu ska det upp för diskussion så får vi se hur det slutar.

Tror du kulturskolan finns kvar i sin nuvarande form nästa år?

– Jag kan inte svara på det.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.