Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Marinbasen kallar hem skolfartyget Gladan

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av coronapandemin kallar Marinbasen hem HMS Gladan. Fartyget lämnade Teneriffa i onsdags och anländer till Sverige i april.

Flottans skolfartyg, segelskonerten HMS Gladan, har avbrutit sin utbildning utanför Teneriffa och återvänder hem, rapporterar BLT.  Fartyget seglade iväg från Karlskrona i somras för att utbilda besättningen.

– 25 värnpliktiga rekryter skulle egentligen ha tagit flyget hem för att avlösas av nya rekryter. Nu får den gamla besättningen segla lite längre än tänkt för att ta hem fartyget till Sverige. Tanken var att hon skulle ha varit ute i två, tre månader till, säger Michaela Linge, från Sjöstridsskolan i Karlskrona, till BLT och fortsätter.

”Inte riskera smittad besättning”

– Anledningen till att vi bryter är egentligen två. Vi vill inte riskera att få en smittad besättning nere på Kanarieöarna med de små möjligheter till isolering som finns. Dessutom är det rent fysiskt svårt just nu att förflytta avlösande besättningar med flyg.

Michaela Linge uppger också att alla i besättningen mår bra. Karantän behövs inte när fartyget anländer till hemmahamnen. Seglatsen tar flera veckor och håller personalen isolerad den nödvändiga tiden.

Coronapandemin avbryter skolfartyget Gladans utbildningsseglats. Foto: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Corona i Blekinge

Mer i ämnet