Marinens jätteövning inleds imorgon

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen inleder Försvarsmakten sin sjöförsvarsövning Swenex 19 utanför Blekinges kust. Det är marinens största årliga nationella övning.

Syftet är att öka förmågan att genomföra sjöfartsskydd och kustförsvarsoperationer, och den här gången kommer övningen att vara helt scenariostyrd. Deltagarna kommer inte att känna till kommande övningsmoment i förväg.

– Det innebär högre svårigheter, det är mer likt en riktig konflikt. Annars är det mer schemalagt vad man ska öva på, berättar Jimmie Adamsson, kommunikatör på Tredje Sjöstridsflottiljen.

Jimmie Adamsson, informationschef vid Tredje sjöstridsflottilje

Fram till den 24 oktober övas det i områden främst i södra Östersjön och Hanöbukten men även en bit upp längs Blekinges och Smålands östra kust.

– Här under veckan som kommer befinner vi oss ute i Karlskrona skärgård, säger Jimmie Adamsson.

Förutom marinen deltar också Blekinge flygflottilj (F 17) samt Kustbevakningen.

Kan störa allmänheten

Försvarsmakten varnar att övningen kan skapa vissa störningar för allmänheten. Soldater och sjömän kommer att förflytta sig med fartyg, flyg, helikopter och markfordon, vilket kan orsaka buller i närheten.

– Fokus ligger på att försvara Sverige, säger Adamsson.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här provskjuter fartygen utanför Karlskrona

Swenex 19

Visa

Swenex är årligen återkommande och marinens största övning. Totalt deltar omkring 2 000 personer i övningen varav merparten från de marina förbanden. Övriga deltagare kommer bland annat från Helikopterflottiljen, Blekinge flygflottilj (F 17), Försvarsmedicincentrum och Livregementets husarer (K 3).

Ett 15-tal större stridsfartyg som korvetter, minröjningsfartyg, stödfartyg och ubåt tillsammans med stridsbåtar, skolbåtar och bevakningsbåtar deltar i övningen. Utöver fartygen deltar också ett fältsjukhus, ett antal helikoptrar och stridsflygplan. Dessutom deltar Kustbevakningen med cirka 50 personer, ett sjöövervakningsflyg och ett fartyg.

Källa: Försvarsmakten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer