Marinmuseum i Karlskrona blir ett av museerna som tvingas varsla.

Marinmuseum i Karlskrona tvingas varsla

Uppdaterad
Publicerad

Regeringens krisstöd räckte inte – nu varslar Statens maritima och transporthistoriska museer, där det intäktsfinansierade Vasamuseet ingår. Varslen kommer bland annat slå mot Marinmuseum i Karlskrona.

– Vi hade önskat att vi inte hade behövt ta det här beslutet, säger Mats Persson, chef för Marinmuseum i Karlskrona.

Vasamuseet är ett av de museer som fick ta del av det krisstöd på totalt 319 miljoner kronor som offentliggjordes i början av maj.

Men resurstillskottet har inte löst alla problem och enligt Fackförbundet ST:s tidning Publikt ska nu Statens maritima och transporthistoriska museer varsla om uppsägning av 69 anställda.

”Vi behöver anpassa vår verksamhet efter den nya verklighet som vi står inför på lång sikt, med färre besökare och minskade intäkter. Och därför måste vi, trots stödet, fortsätta med både kostnadsreduceringar och vår process med varsel och uppsägningar”, skriver myndighetens stabschef Jenny Lind i ett mejl till Publikt.

Samtliga av myndighetens museer

För närvarande har myndigheten omkring 270 tjänster, runt 70 av dessa finns i Karlskrona. Hur många av varslen som kommer att beröra Marinmuseum är ännu inte klart.

– Just nu pågår en förhandling med facket. Målsättningen är att det arbetet är klart i mitten av juni, säger Mats Persson.

Beskedet har väckt känslor.

– Det finns en oro bland våra anställa. Vi hade önskat att vi inte hade behövt ta det här beslutet och vi vill så klart behålla så många som möjligt. Men de ekonomiska förutsättningar och intäktsbortfallet gör att vi måste hantera det långsiktigt, säger Mats Persson.

Öppna i etapper

Marinmuseum i Karlskrona har hållit stängt sedan 20 mars, men förbereder sig för att börja öppna så smått under sommaren.

– Vi ser framför oss att vi kommer att öppna i etapper, säger Mats Persson.

I Statens Maritima och Transporthistoriska museer ingår Vasamuseet, Sjöhistoriska museet i Stockholm, Järnvägsmuseet i Gävle samt Marinmuseum i Karlskrona.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.