Foto: SVT/Erik Alfredsson

Omtvistat vindkraftverk tas till högsta instans

Uppdaterad
Publicerad

I över åtta år har grannarna i Kulleryd utanför Bräkne-Hoby protesterat mot vindkraftverket. Nu lyfts ärendet i Mark- och miljööverdomstolen.

Sedan vindkraftverket fick bygglov i april 2009 har protesterna varit många. Grannarna till vindkraftverket, som stod klart 2013, har under åtta år protesterat mot bygget och får nu sitt ärende prövat i mark- och miljööverdomstolen.

– Att de tar upp ärendet ger hopp om att de i slutändan kan ändra på domen, säger advokat Mats Nilsson, som företräder grannarna.

LÄS: Utdragen tvist om högljutt vindkraftverk

Ett antal nya uppgifter i ärendet har tillkommit inför prövningen i mark- och miljööverdomstolen, bland annat att det lever både havsörn och berguv i området. Man har också påpekat att det i området lever en ovanlig fladdermusart som hotas av vinkraftverket.

Den bredörade fladdermusen

Den lilla fladdermusen som går under namnet barbastell (Barbastella barbastellus), även kallad bredörad fladdermus, och trivs i skogsmiljö, i äldre bebyggelselandskap och gärna på hög höjd.

– Det rör sig om en väldigt sällsynt art som kan ta skada av kraftverket. Plus att den är en högriskart, säger Mats Nilsson.

Den här typen av ärenden brukar generellt sett dra ut på tiden, enligt Mats Nilsson. Han gissar att det kommer ta ungefär ett halvår innan något slutgiltigt besked kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.