Foto: SVT/TT

Markköp för miljoner för nytt tågstopp vid flygplatsen

Uppdaterad
Publicerad

Ronneby kommun köper ett markområde för 6,5 miljoner kronor i Kallinge för en framtida tågstation vid flygplatsen. Det beslutade politikerna under tisdagen.

Det var en enig kommunstyrelse som på tisdagen beslutade att driva igenom miljonaffären för att köpa ett markområde vid Ronneby Airport.

– Det är ett strategiskt markköp för att det ska kunna bli ett tågstopp vid flygplatsen i Kallinge. Flygplatsen är vår viktigaste transport här i Blekinge och många företag och statliga myndigheter hade inte kunnat finnas utan den flygförbindelsen, säger Roger Fredriksson (M), kommunstyrelsens ordförande i Ronneby kommun.

För att tågstoppet ska bli verklighet måste det göras ett nytt mötesspår och Trafikverket har redan planer på en ny tågmötesplats i den nya transportplanen för 2018-2029.

Men det mötesspåret ligger på mark som Trafikverket redan har och Roger Fredriksson (M) vill hellre att det görs på det markområde som kommunen nu köper.

– Nu återstår diskussioner att flytta tågstoppet för det skulle lika gärna kunna ligga där vi har köpt mark och vi tycker det passar bättre där, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.