Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Pia Resin, Robert Furlong och Khaled Ahmed ser till att osäljbar mat blir till matkassar. Foto: SVT

Matakuten i Karlshamn samlar in ett ton mat i veckan

Uppdaterad
Publicerad
Nystartade Matakuten i Karlshamn tar varje vecka hand om ett ton osäljbara matvaror från lokala butiker. Varorna packas sedan om i matkassar som lämnas ut till de som känner att de behöver.

Varje vardagsmorgon tar Matakuten i Karlshamn ett varv med skåpbilen för att samla in dagens matvaror.

Varorna som hämtas hem har sorterats bort som osäljbara av de lokala matvarubutikerna på grund av kort datum eller fraktskador.

– Vi får in mellan 200 och 300 kilo mat om dagen, berättar projektledaren Robert Furlong.

Delar ut upp till 50 matkassar

Maten sorteras och packas om i kassar. På eftermiddagen kan sedan personer som känner att de behöver komma och hämta en matkasse per vecka. En vanlig dag delas upp till 50 kassar ut.

Finns det en risk att matkassarna missbrukas?

– Risken finns såklart att någon med en redan full kyl hämtar en påse. Men vårt jobb är att ta hand om mat som annars skulle ha slängts. Att vi delar ut påsar är mer en positiv effekt av det minskade matsvinnet, säger Robert Furlong.

Vill nå alla i kommunen

Den första Matakuten startades som en ideell organisation av Lars Wennman i Gävle 2015. Sedan början av november har konceptet tagit fart i Karlshamn, där det för första gången drivs av en kommun.

– Eftersom vi följer kommunens uppdrag ska det vi gör komma så många kommuninvånare till godo som möjligt. Vi hoppas på samarbete med olika landsbygdsföreningar för att nå ut till fler, säger Robert Furlong.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer