Foto: SVT

Matlagning hjälper strokedrabbade

Uppdaterad
Publicerad

För den som drabbats av stroke så är det viktigt med träning i både rörlighet och kommunikation. I Karlskrona satsar man på matlagning i grupp för strokedrabbade och det har blivit mycket populärt.

Christer Larsson, Christer Petersson och Bernth Karlsson kämpar alla med sviterna av stroke. Varje vecka längtar de efter att träffas på en kurs där de lagar mat och tränar tillsammans hos studieförbundet Vuxenskolan som under flera år satsat på folkbildning  för personer med neuropsykiska funktionsnedsättningar.

Social kontakt

– Det är dels den sociala kontakten som är väldigt viktig, samvaron är a och o. Det är mycket bra, säger Bernth Karlsson som gått två terminer på kursen.

Gänget har blivit riktiga kompisar.

Christer Petersson hade inget tal när han kom till kursen för första gången, men nu går det bra och han tycker det gör hela hans liv bättre.

– Oh ja, annars är jag hemma och ligger på sängen och här har jag så roligt, säger Christer Petersson.

Bra träning

Glädjen i vad de gör tillsammans går inte att ta miste på, men matlagandet ger också viktig träning.

– Det ger träning i att läsa och att koppla det man läser till vad man ska göra i pratiskt arbete. Sedan är det en social träning, berättar Madeleine Andersson som är cirkelledare på studieförbundet Vuxenskolan i Karlskrona.

Hon berättar också att hon ser förbättringar hos kursdeltagarna i deras mående.

– Jag ser att det gör väldigt mycket för deras livskvalitet, just att komma ut utanför hemmet och träffa andra människor gör mycket för de här personerna, avslutar Madeleine Andersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer