Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s politiske kommentator Mats Knutson ger sin syn på skandalen i Sölvesborg. Foto: SVT

Mats Knutson: ”Kan innebära slutet för Samstyret”

Uppdaterad
Publicerad

Skandalen i Sölvesborg kan innebära slutet för Samstyret, det menar SVT:s politiske kommentator Mats Knutson. Men den kritiserade skämtbilden kan även få konsekvenser för Sverigedemokraterna på nationell nivå.

– Samstyret är ett skyltfönster för den politiska utveckling som Sverigedemokraterna vill se i hela landet. När det nu kraschlandar på det sättet det gör, blir det ett svårt bakslag för Sverigedemokraternas ambition att skapa ett konservativt block, säger Mats Knutson, som själv kommer från Sölvesborg.

Den kraftigt kritiserade bilden som Emilie Pilthammar (M) publicerade i sociala medier, där även Peter Thyrén (SD) ordförande i fritids- och kulturnämnden och Niklas Joelsson (M) ordförande i barn- och utbildningsnämnden, syntes, har fått stora konsekvenser. Under måndagen meddelade samtliga att de lämnar sina uppdrag.

Vad som händer med Samstyret, som nu tappat tre toppolitiker, återstår att se. Emilie Pilthammar och det sverigedemokratiska kommunalrådet Louise Erixons privata vänskap kan ha spelat en viktig roll även i politiken när Moderaterna ingick i ett samarbete med Sverigedemokraterna efter valet 2018.

– Relationen mellan Louise Erixon och Emilie Pilthammar har förmodligen varit en viktigt förklaring till att det här samarbetet har blivit av. Det gör att den som efterträder Emelie Pilthammar får en nyckelroll och det här skulle kunna leda till att samarbetet helt upphör, säger Mats Knutson.

Hör en längre analys i videoklippet

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kritik mot toppmoderat

Mer i ämnet