Chefsåklagare Pernilla Åström utreder uttalandet från SD:s Michael Hess.

Maxstraffet är två års fängelse

Uppdaterad
Publicerad

Uttalandet som SD-politikern Michael Hess anmälts för kan ge två års fängelse.
Nu ska polis och åklagare utreda om Facebookinlägget kan klassas som ”straffbar missaktning”.

Michael Hess, vice ordförande för Sverigedemokraterna i Karlskrona, är själv inte oroad över den pågående polisutredningen.

– Den tar jag inte särskilt hårt på, säger han och hänvisar vidare till partiets distriktsordförande Ola Svensson:

Det var Hess uppmärksammade påstående på Facebook att ”våldtäkt är djupt rotat i islamsk kultur” som under onsdagen föranledde en polisanmälan.

Ärendet hanterades under dagen av chefsåklagare Pernilla Åström.

– Först vill jag få svar på i vilket sammanhang han uttryckt sig så här. Uttalandet verkar vara ett utdrag från en konversation. Därefter får vi göra en bedömning om det kan röra sig om hets mot folkgrupp. Även om det hos gemene man kan uppfattas som en missaktning så betyder det inte att det rör sig om ett brott. Det är en gränsdragning som måste göras, säger Pernilla Åström.

Maxstraffat för hets mot folkgrupp – ett så kallat hatbrott – är två års fängelse. För mer ringa exempel kan straffet stanna vid böter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SD-uttalande

Mer i ämnet