Mattias Liedholm, regionpolitiker för Moderaterna, ligger bakom medborgarförslaget om en ursäkt till den tidigare rektorn Johan Johansson. Foto: SVT

Medborgarförslag ska ge rektorfamiljen en ursäkt

Publicerad

Fem av åtta fullmäktigepartier i Karlskrona tycker att familjen till den tidigare rektorn Johan Johansson bör få en ursäkt av kommunen – drygt fem år efter att han skadade sig svårt i en självförvållad trafikolycka.

Ett nytt medborgarförslag öppnar för ett slutligt avgörande.

Det är stödgruppen för Johan Johanssons anhöriga som tagit initiativ till det medborgarförslag som nu lämnats in. Under hösten har frågan om en offentlig ursäkt till rektorns familj åter blivit aktuell, sedan kommundirektör Carl-Martin Lanér haft flera samtal med den drabbade familjen.

– Kommundirektören behöver ett politiskt direktiv för att kunna agera samtidigt som ansvariga politiker skjuter över frågan till kommundirektören. Det gör att vi inte kommer framåt. Med det här förslaget vill vi att fullmäktige ska avgöra och jag tror att varje ledamot kan rösta efter hjärtat och utan att partipiskor, säger Mattias Liedholm, regionpolitiker för Moderaterna som betonar att förslaget inte ska ses som en partipolitisk aktion.

– Jag ska presentera det för fullmäktige tillsammans med Socialdemokraten Björn Fries. Min bedömning är att det finns en majoritet för det här.

Stängdes av efter mordet

Medborgarförslaget, som lämnats in på uppdrag av stödgruppen, följer de önskemål som rektorns familj uttryckt: att kommunen offentligt ska be om ursäkt för hur Johan Johansson av sin arbetsgivare behandlades efter att hans elev, den åttaåriga flickan Yara misshandlats till döds på valborgskvällen 2014.

Rektorn stängdes av från sin tjänst, kände sig offentligt utpekad som ansvarig – och försökte därefter att ta sitt liv. Tillståndet klassades senare som arbetsskada.

– Nu vill vi att Johans barn ska kunna berätta för sin svårt handikappade pappa att han är rentvådd. Vi vill att hans närmaste åter ska kunna se framåt i sina liv igen, säger Mattias Liedholm.

Medborgarförslaget väntas hamna i fullmäktige i början av nästa år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.