Här erkänner han tveksam laxexport

Uppdaterad
Publicerad

Fiskeföreningen sålde Östersjölax olagligt till Frankrike. Lax som EU klassat som giftig.

En av förklaringarna är att de ville hjälpa det lilla kustnära laxfisket att överleva, enligt föreningens ordförande.

I dag lossades det bara torsk vid fiskehamnen på Saltö. Samtidigt utreder åklagare just nu brottsmisstankarna mot fiskeföreningens laxexport. Ordförande för Blekingefiskarnas centralförening medger nu den olagliga laxexporten.

– Den franske kunden ville köpa lax av oss och gjorde gällande att de proverna han tog visade att dioxinvärdena var okej, säger föreningens ordförande.

Olaglig laxexport

Anonymt tips

Karlskrona kommun slog till mot föreningen efter ett anonymt tips som skickades vidare från Livsmedelsverket. Inspektionen visade att över 100 ton Östersjölax exporterats olagligt till matlandet Frankrike. Bara två veckor senare hade fiskeföreningen en extra bolagsstämma. Då beslutades plötsligt att hela föreningen skulle upplösas. Förklaringen var dålig ekonomi.

– Vi fick ju ett linfiskeförbud och det gjorde att alla de här småbåtarna som kunnat existera på grund av laxfisket inte hade någonting nu. Då är vi bara en handfull kvar och det kan inte driva runt företaget, säger ordföranden. 

Isverk till salu

Men upplösningen av Blekingefiskarnas centralförening kom som en överraskning för miljökontoret. Vid deras inspektion i slutet av februari fanns inget som tydde på att fiskeföreningen skulle stängas.

– Det var inget alls som var uppe för diskussion. Jag har inte funderat över att det kunde vara aktuellt, säger Robert Johannesson, miljöchef på Karlskrona kommun.

Samtidigt som en förundersökning pågår försöker Blekingefiskarnas centralförening snabbt sälja industrifastigheten på Saltö. I Saudiarabien ska det finnas en cementfabrik som vill köpa isverket för sex miljoner kronor.

– Det finns inte så många intressenter för ett isverk i Sverige när fisket ser ut som det gör, säger föreningens ordförande.

Fakta Dioxin

Dioxiner är miljöföroreningar som bildas vid exempelvis tillverkning av kemikalie och sopförbränning.

Höga halter av giftet kan påverka utvecklingen av hjärnan och nervsystemet. Det kan orsaka cancer och påverka immunförsvaret, fortplantningsförmågan och hormonsystemet.

Inom EU finns gränsvärden för hur mycket dioxiner livsmedel får innehålla. Fet fisk från Östersjön innehåller dioxin och PCB över EU:s gränsvärden. Sverige har ett undantag från gränsvärdet när det gäller denna typ av fisk. Det innebär att fisken får säljas inom landet, men den får inte exporteras.

Barn, kvinnor i barnafödande ålder, gravida och ammande rekommenderas att inte äta fisk som kan innehålla höga halter dioxin och PCB oftare än två till tre gånger per år.  Övriga bör inte äta sådan fisk oftare än en gång per vecka.

Källa: Livsmedelsverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olaglig laxexport

Mer i ämnet