Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ulrika Sjöberg, docent i medie- och kommunikationsvetenskap, menar att offentliga personer har ett ansvar för sina följare. Foto: Malmö Universitet/SVT Montage

Medieforskaren: ”Unga offentliga personer behöver vuxenstöd”

Uppdaterad
Publicerad

Forskaren inom medie-och kommunikationsvetenskap, Ulrika Sjöberg, menar att offentliga personer i ung ålder behöver vuxenstöd. Henrik Svanberg, Tiktokaren Isoldes pappa, har själv appen för att hålla koll.

Henrik Svanberg är pappa till 16-åriga Isolde, som har 114 000 följare på appen Tiktok. Det som han som förälder har varit noga med är att själv vara delaktig.

– Jag har laddat ner alla appar själv så att man kan ha lite koll. Läsa kommentarer och så, säger Henrik Svanberg.

”Får inte känna press”

Han har från tidig ålder pratat med sina barn om att det kanske inte alltid är den person bakom skärmen som den utger sig för. Men han tror samtidigt att det är viktigt att inte vara för på.

– Hon gör detta på sina villkor. Hon får styra det själv så länge hon tycker det är roligt. Hon gör ju inte det för någon annan utan för sig själv, säger Henrik Svanberg.

Olika företag har hört av sig till Isolde Svanberg om samarbeten i sociala medier. Vissa har hon gått med på och andra inte. Henrik Svanberg tycker att det fungerar så länge det hålls på en rimlig nivå.

– Hon får inte känna sig pressad.

Gör videos på fritiden

Än så länge har familjen Svanberg ytterst få negativa erfarenheter av uppmärksamheten kring Isolde, något de tycker är väldigt skönt.

– Jag har ju förklarat att det tyvärr är sånt som hör till. Men jag brukar säga att de är väl bara avundsjuka och det är lika för alla offentliga personer. Så hon tar inte åt sig längre, säger pappa Svanberg.

Eftersom Isolde går i skolan, gör hon videos i mån av tid. Det har diskuterats hemma, men hennes pappa menar att det hittills inte har varit något problem.

– Precis som andra gör annat på fritiden, så gör hon videos.

Unga behöver vuxenstöd

Ulrika Sjöberg är docent i medie- och kommunikationsvetenskap vid Malmö universitet, och hon menar att offentliga personer har ett ansvar för sina följare.

– Att vara känd på sociala medier, det är också ett ansvar. Många har ett starkt förtroende för jämnåriga, man indentifierar sig med dem och lyssnar på vad influencers säger, menar hon.

Oavsett hur mogen och driven man är trots ung ålder, så är det viktigt att ha ett vuxenstöd, menar Ulrika Sjöberg.

Hör mer i klippet ovan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer