Mattias Dahl, vd Transportföretagen. Foto: TT/Pressbild

Medlarbud i hamnkonflikten – ingen lockout

Uppdaterad
Publicerad

Medlarna i den pågående hamnkonflikten, som påverkar Karlshamn, har lämnat ett nytt bud till parterna. Svar ska lämnas på onsdag eftermiddag, den 20 februari, uppger Transportföretagen.

– Vi och Hamnarbetarförbundet förväntas svara på detta medlarbud på onsdag i nästa vecka, säger Transportföretagens vd Mattias Dahl

– Det ger oss och Hamnarbetarförbundet bra med tid att nogsamt analysera det här budet.

Hamnkonflikten

Återkallar lockouter

Med anledning av medlarbudet har arbetsgivarsidan – Transportföretagen – beslutat att ”ensidigt och villkorslöst” återkalla alla sina varslade lockouter som var tänkta att träda i kraft från söndagen och kommande vecka.

Facket anser däremot att budet som nu ligger på bordet inte skiljer sig från tidigare förslag.

-Man har tagit fram ett förslag som är exakt detsamma som det tidigare. Det innehåller samma avsteg från lag och rättspraxis som det förra medlarbudet, säger Erik Helgeson, förbundsstyrelseledamot i Svenska Hamnarbetarförbundet.

Strejkvarsel kvarstår

Hamnarbetarförbundet meddelar samtidigt att varslet om strejk 17–18 februari kvarstår. Liksom tidigare handlar det om några timmars punktstrejk per hamn.

– Medlarna har inte framför några önskemål om att vi ska dra tillbaka, säger Erik Helgeson.

De första strejkerna till följd av konflikten inleddes den 23 januari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hamnkonflikten

Mer i ämnet