Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Migrationsverket: ”Klart att det väcker oro” Foto: SVT

Migrationsverket: Därför stänger vi asylboendet

Publicerad

Antalet nya asylsökande i Sverige fortsätter att successivt minska – och Migrationsverket har därför ett överskott av bostäder. Det är anledningen till att asylboendet på Folkparksvägen nu kommer att avvecklas.

– Det är klart att det väcker oro, frågor och funderingar hos de som måste flytta, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef på Migrationsverket.

Samma dag som SVT Nyheter Blekinge rapporterade om de omfattande bristerna på asylboendet i Ronneby sade Migrationsverket upp hyresavtalet med fastighetsägaren. Men avvecklingen beror enligt myndigheten inte på bristerna i fastigheten.

– Vi har fortsatt ett mindre antal asylsökande som kommer till Sverige. Därför säger vi upp ytterligare lägenheter och nu är det i Blekinge vi gör det. Vi har haft en stor avveckling tidigare under året, och det här är det sista vi gör under året, säger Liselotte Ingesson Politis, sektionschef för region syd på Migrationsverket.

De asylsökande kommer nu inom två månader att tvingas flytta ifrån Folkparksvägen, till företrädesvis andra boenden i Kronoberg, Skåne eller i Blekinge.

– Det beror lite på var de befinner sig i asylprocessen. En del som hinner få uppehållstillstånd kommer anvisas till kommuner, och de som har utvisningsbeslut och ska lämna landet kommer vi jobba med med det uppdraget. Men är det så att man fortsatt behöver ha hjälp av Migrationsverket med boende under asyltiden så kommer vi lösa det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.