Per Ericsson i Ramdala i Blekinge kan glädjas åt rekordskörd av raps. Foto: TT/SVT

Största rapsskörden i Sydsverige på över 25 år

Uppdaterad
Publicerad

Skörden av raps och andra oljeväxter har ökat med 43 procent i år och skörden har inte varit så stor på över 25 år.

Orsaken till att skörden av raps och rybs har blivit större i år tros vara både mildare klimat och att bönderna börjat kunna så mer och mer på hösten.

– Det har att göra med att det har kommit fler sorter, så nu har man möjlighet att få en större skörd, säger bonden Per Ericsson i Ramdala i Blekinge.

Tidig sådd

Skåne är störst på raps men även Kalmar län och Blekinge börjar få fart på rapsodlandet. Just i år odlades det alltså mer höstraps än någonsin tidigare.

Ser man tillbaka i tiden så har rapsodlandet ökat ordentligt de senaste tio åren. I Kalmar och Skåne har odlandet av oljeväxter fördubblats och i Blekinge nästan tredubblats.

– Det är en bra gröda för oss. Det är även en bra gröda på så vis att man kan få en bättre skörd nästa år, då man brukar säga att det är ett bra förfruktsvärde i raps, säger Per Ericsson.

”Man ska så rapsen tidigt”

Vad ska man tänka på för att lyckas med sin raps?

– Man ska så rapsen ganska tidigt så man får en bra start på hösten. Sedan ska man hålla koll på insekterna.

Fotnot: Förfruktsvärde innebär att grödan förbättrar jordens struktur och minskar behovet av kvävegödsling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.