Foto: Patric Söderström/TT

Miljonregn över Mjällby efter segern i Superettan

Uppdaterad
Publicerad

Drygt sex miljoner kronor säkrade Mjällby AIF under gårdagen genom att vinna Superettan. För klubben, som efter serieraset för några år sedan kämpat med ekonomin, är det välbehövliga pengar.

– Självklart betyder det jättemycket, säger Kim Svensson, klubbchef.

För några år sedan rasade Mjällby AIF genom seriesystemen och var på väg ner till division två. Detta innebar även stora förluster ekonomiskt och klubben har sedan dess haft det tufft.

Nu har Sölvesborgslaget säkrat en plats i Allsvenskan och vunnit Superettan – något som även innebär en stor ekonomisk vinst.

– Vi räknar med någonstans mellan sex och sex och en halv miljon kronor brutto. Sedan räknar man av vissa kostnader för saker som man köper av Svensk Elitfotboll så exakt summa vet vi inte innan året är slut, säger Kim Svensson, klubbchef Mjällby AIF.

Högre kostnader i Allsvenskan

Gårdagens match som slutade oavgjort mot Varberg innebar en förstaplats i Superettan. Även det ger en bonus i klubbkassan eftersom det skiljer 850 000 kronor mellan andra- och förstaplatsen.

– Självklart betyder det jättemycket. Det kostar betydligt mer att spela i Allsvenskan med lönekostnader och dyrare resor, så det gäller fortfarande att vara noggrann, säger Kim Svensson.

Börjar söka toppspelare

När Mjällby för några år sedan rasade genom Superettan ner till divison ett gick klubben flera miljoner back och har sedan dess kämpat med att komma tillrätta med ekonomin.

– Fallet rakt ner genom Superettan var oerhört tufft och det var stora förluster som har ätit upp stora hål i balansräkningen. Men det andra och tredje året i division ett gjorde vi ett plusresultat som vi har använt för att rätta till balansen och pengarna nu kommer sudda bort allt, säger Kim Svensson, klubbchef.

Nu börjar framtidsdiskussionerna om hur truppen kommer se ut i det allsvenska spelet.

– Det första steget är att titta på vår egen trupp, vilka som har kontrakt och vilka vi vill behålla inför nästa säsong och sedan får vi börja titta på vad vi behöver förstärka. En gammal klyscha säger att en riktig toppspelare i varje lag räcker, säger Kim Svensson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.