Jörgen Martinsson är vd för branschorganisationen Svensk Mink. Foto: SVT

Efter kravet på förbud – minkbasen slår tillbaka

Publicerad

Förbjud minkfarmer, kräver 120 veterinärer och forskare i ett upprop mot pälsdjursindustrin. Men minknäringen slår tillbaka mot kravet.

Ett veterinärupprop slår larm om att minkfarmer riskerar att bli permanenta smitthärdar för coronaviruset och kräver ett förbud mot minkuppfödning. Men branschorganisationen Svensk Mink, med huvudkontor i Mjällby, avfärdar kravet på förbud.

– Jag ser det här utspelet som en blandning av gammal välkänd djurrättsretorik och rädsla för covid-19, säger Jörgen Martinsson, vd för Svensk Mink.

Jobba förebyggande

Han försvarar näringen.

– Det är ett faktum att människan, framförallt i Holland och Danmark, har burit in viruset och smittat mink. Men i Sverige har vi ingen konstaterad smitta. Vi var tidigt ute under pandemin och informerade medlemsföretagen hur vi ska agera förebyggande och hur vi ska agera om vi eventuellt får in en smitta, säger Jörgen Martinsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.